Web Analytics

Verantwoord Snoepen Doe Je Zo

Snoepen – of vooral níet snoepen, is vaak het lastigste van elk dieet. De meeste zoete lekkernijen zoals snoepgoed, koekjes, chocolade en cake zitten vol vet en suiker terwijl ze verder weinig voedingsstoffen bevatten, en worden dus het beste vermeden als je probeert af te vallen. ‘Gezonde’ kant-en-klaar oplossingen zoals mueslirepen zijn niet echt een alternatief, want ook deze bevatten veel calorieën. Verantwoord snoepen, kan dat dan wel? Gelukkig is het antwoord hierop ‘ja’! In dit artikel delen we een aantal tips om te snoepen zonder dat dit het einde van je dieet betekent. En het grootste voordeel: als je af en toe van iets lekkers mag snoepen, is je dieet veel makkelijker vol te houden en start je een gewoonte die je ook na je dieet zal helpen op gewicht te blijven.

Snoep met aandacht

Heb je ook weleens tv zitten kijken met een pak koekjes om er in de reclame achter te komen dat ze allemaal op zijn? We hebben ons hier allemaal wel een keer schuldig aan gemaakt, maar zeg nou zelf, kun je op deze manier echt van je eten genieten? Je kunt beter elke dag een snoepmoment plannen. Kies iets van goede kwaliteit wat je echt lekker vindt (pure chocolade en gedroogd fruit zijn goede opties). Eet nooit direct uit de verpakking, maar leg een kleine portie op een schoteltje. Ga er lekker bij zitten en neem kleine hapjes van je lekkernij met je volledige aandacht erbij. Kauw langzaam en wees je bewust van alle smaken en texturen. Wist je dat je op deze manier zelfs aan chocolademeditatie kunt doen? Zo verwen je jezelf echt met snoepen en eet je niet gauw te veel. Kies voor je snoepmoment een tijdstip waarop je niet veel honger hebt, bijvoorbeeld vlak na de lunch, zodat je niet in de verleiding komt een extra portie te nemen.

Kies snoep met voedingsstoffen

Al is vrijwel elk soort snoep zoet en calorierijk; sommige lekkernijen bevatten meer voedingsstoffen dan andere. Als je ervoor kiest te snoepen, kun je het beste zogenaamde ‘lege calorieën’ vermijden: suiker, witte bloem en verzadigde vetten. Kleine hoeveelheden onverzadigde (plantaardige) vetten zijn daarentegen onmisbaar voor je lichaam om bepaalde vitamines op te nemen en je cholesterolwaarden op peil te houden. Suiker is van nature aanwezig in fruit en sommige groenten, maar deze bevatten ook voedingsvezels, vitamines, mineralen en antioxidanten die allemaal bijdragen aan een goede gezondheid. Gedroogd fruit is een lekker zoet tussendoortje met deze voordelen. Of wat dacht je van de zoete aardappel? Deze zoete knolgroente is supergezond en is een goede basis voor een verantwoord toetje: bak kleine blokjes zoete aardappel in een eetlepel olijfolie en bestrooi met kaneel of speculaaskruiden. Voeg eventueel een scheutje agavenectar of dadelstroop toe.

Bak zelf een voedzame cake

Zelf cake bakken heeft meerdere voordelen: je bent je bewust van de ingrediënten en hebt de keuze om ongezonde ingrediënten te vervangen door caloriearme en/of voedzame alternatieven. Zelfs al bak je een volvette cake volgens een traditioneel recept; de grote hoeveelheden boter, witte bloem en geraffineerde suiker die je mengt zorgen dat je je meer verantwoordelijk voelt en minder snel naar die tweede plak grijpt. Veel beter is het natuurlijk om een recept te volgen dat minder calorieën en meer voedingsstoffen bevat. Dit recept voor bananencake is een goed voorbeeld. De bananen voegen fruitsuiker en een romige textuur toe aan het beslag, waardoor je minder vet en geraffineerde suiker nodig hebt. Daarnaast bevatten bananen veel kalium, dat helpt je bloeddruk te regelen. Erg goed dus als je last hebt van een te hoge bloeddruk! De witte bloem vervangen we door een vezelrijke mix van volkoren-, spelt- en roggebloem. Omdat dit recept geen eieren bevat en olijfolie gebruikt in plaats van boter, is het ook geschikt in een veganistisch en cholesterolarm dieet. Overgewicht en een te hoog cholesterol gaan vaak samen, dus het is een goed idee om dierlijke producten zoveel mogelijk te vervangen door plantaardige voeding – dit kan helpen met afvallen en je cholesterol verlagen.

Verantwoorde bananencake

Ingrediënten:

  • 150 gram volkorenbloem
  • 75 gram speltbloem
  • 75 roggebloem
  • 100 gram bruine suiker (of een suikeralternatief)
  • 100 mL olijfolie
  • 3 zeer rijpe bananen
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl gemberpoeder
  • Een snufje zout
  • 1 ½ tl bakpoeder

Bereiding:
Prak de bananen in een beslagkom. Voeg de bloem, suiker en olie toe en mix tot een egaal geheel. Voeg tenslotte de kruiden en het bakpoeder toe en meng goed. Het beslag is waarschijnlijk dikker dan je gewend bent van standaard cakebeslag. Doe het beslag in een cakevorm en zet in een voorverwarmde oven (180 graden) voor ongeveer 45 minuten.

Bedenk wel dat, al is deze bananencake gezonder dan standaardcake, een plakje nog steeds behoorlijk wat calorieën bevat. Het blijft dus een traktatie en niet iets voor elke dag! Snoepen kan zeker deel uit maken van een verantwoord dieet, maar alleen in kleine hoeveelheden en niet als vervanging van een voedzame maaltijd.

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank Receptenbijbel

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt simpel te begrijpen maar diepgaande theoriëen,  de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer.

Geniet, eet lekker en Leer de gewoonten aan die jou voorgoed een slank lichaam geven:

Meer leren en de afslank receptenbijbel direct risicoloos uitproberen

Plaats een reactie