Web Analytics

De Rol van Witte Bloedcellen bij het jojo-effect

Lukt het jou ook om af te vallen met een streng dieet? Maar kom je daarna even hard weer aan? Dit jojo-effect kan wel eens te maken hebben met je witte bloedcellen.

Je witte bloedcellen zijn je cellen die betrokken zijn bij je weerstand. Heb je veel witte bloedcellen, dan heb je meestal een goede weerstand. Als bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers je lichaam binnendringen of zich op een andere manier ontstekingsreacties voordoen in je lijf, snellen je witte bloedcellen er naartoe om deze op te ruimen. Hierdoor herstel je snel van een verkoudheid of griep. Op het eerste gezicht lijken je witte bloedcellen dus niets met je gewicht te maken te hebben.

Wat is de rol van witte bloedcellen bij het jojo-effect?

Het is inmiddels bekend dat mensen met overgewicht witte bloedcellen in hun vetweefsel hebben. Deze zijn het vetweefsel binnengedrongen en daar actief geworden. Normaal genomen neemt die activiteit weer af nadat mensen zijn afgevallen. Maar niet bij iedereen. Bij deze mensen blijven de witte bloedcellen actief in hun vetweefsel. Dat vonden onderzoekers toen ze het vetweefsel van 61 mensen onderzochten. Ze vonden ook dat degenen met een blijvend verhoogde activiteit van witte bloedcellen een groter risico lopen om weer aan te komen. De witte bloedcellen vormen dus als het ware de voorspellers van het jojo-effect.

Zo’n 80 procent van de mensen die is afgevallen met een streng dieet, is binnen twee jaar terug op hun oude gewicht. Sommige zitten zelfs daarboven. Dat is niet wat je voor ogen hebt als je gaat afvallen. Dan wil je uiteraard je streefgewicht behouden.

Wil je een voorbeeld afslank weekmenu incl. recepten en boodschappenlijstje?

Klik hier en ik stuur ze gratis naar je toe.

Hoe kan het dat je aankomt na een streng dieet?

Het idee is dat je aankomt omdat je lichaam tijdens een crash dieet in de spaarstand gaat. Je lijf krijgt tijdens zo’n dieet ineens veel minder voedingstoffen en energie binnenkrijgt dan anders. Daardoor gaat het spaarzamer om met het gebruik ervan. Ook je stofwisseling vertraagt, waardoor je minder calorieën verbrandt. Als je weer normaal gaat eten, slaat je lijf de extra energie direct op als lichaamsvet. Je lijf is er nu eenmaal op gericht om reserves aan te leggen voor barre tijden. Wil je weten hoe je snel kunt afvallen én tegelijkertijd voorkomt dat je lichaam in de spaarstand gaat? Lees dan dit artikel.

Ook de afname van het verzadigingshormoon leptine tijdens het afvallen kan een rol spelen bij het jojo-effect. Tijdens het afvallen gaan de vetcellen minder van dit hormoon produceren, waardoor je hongergevoel toeneemt.

Daarnaast wordt vetcelstress gezien als veroorzaker van het jojo-effect. Tijdens een crash dieet nemen je vetcellen in omvang af en raakt je energiebalans verstoord doordat je calorie-inname lager is dan je calorieverbruik. Dit veroorzaakt stress in je vetcellen. Om deze stress tegen te gaan, gaan de vetcellen opnieuw vet stapelen. Helemaal niet handig als 10 kilo afvallen je doel is en je ook op dat gewicht wilt blijven.

Wat heeft dat met je witte bloedcellen te maken?

De onderzoekers denken dat de verhoogde activiteit van witte bloedcellen komt doordat het lichaam de stressreactie van de vetcellen ziet als ontstekingsreactie. Dit verklaart waarom de witte bloedcellen actief blijven. De onderzoekers denken ook dat het tegengaan van de ontstekingsreactie kan helpen om het jojo-effect te voorkomen en op gewicht te blijven. Of dat werkelijk zo is, moet nog blijken uit onderzoek.

Ik hoop dat dit artikel je meer inzicht heeft gegeven in het jojo-effect. Ben jij ook aangekomen met een crash dieet? Deel hieronder je ervaringen!

Verbrand Snel Overtollig Buikvet Met De Afslank Receptenbijbel

Oscar Helm heeft een effectieve afslank methode ontwikkeld die makkelijk vol te houden is en het jojo-effect vermijdt.

Je krijgt simpel te begrijpen maar diepgaande theoriëen,  de lekkerste afslank recepten, dag- en weekmenu’s en nog veel meer.

Geniet, eet lekker en Leer de gewoonten aan die jou voorgoed een slank lichaam geven:

Meer leren en de afslank receptenbijbel direct risicoloos uitproberen

Plaats een reactie