site stats

AFVALLEN TIPS

Snel Afvallen Met Bewezen Methodes

4 redenen waarom je beter en meer moet kauwen

Vanaf kleins af aan wordt ons verteld dat we het eten goed moeten kauwen. Waarom eigenlijk? Kauwen is om verschillende redenen nodig. Als je iets groots eet dan is het logisch dat je moet kauwen om het eten weg te krijgen. Je krijgt het eten makkelijker weg als je het goed kauwt en voorkomt dat je stikt in het eten. Er zijn echter nog meer redenen waarom je moet kauwen.

Spijsverteringsproblemen

Kauwen is nodig om het eten voor te bereiden op de vertering in het lichaam. Het eten wordt gedeeltelijk afgebroken tijdens het kauwen waardoor het makkelijker verteerd wordt. Als je niet goed kauwt duurt het verteren van het eten langer en gebeurt dit ook niet goed genoeg. Het gevolg is dat er problemen met de spijsvertering kunnen ontstaan. Je kunt bijvoorbeeld een opgeblazen gevoel krijgen en veel scheten moeten laten.

Verzadigd voelen

Als je beter kauwt op het eten dan ben je meer tijd kwijt aan het eten. Hoe meer tijd je besteedt aan het eten, hoe minder honger je hebt na het eten. Als je aan het kauwen bent dan maakt het lichaam hormonen aan die de eetlust minder laten worden. Als je te snel eet zonder goed te kauwen dan krijgen de hersenen niet snel genoeg de signalen door om de eetlust te verminderen. Dit is bijvoorbeeld het geval als je alleen maar proteïneshakes drinkt om af te vallen. Hierdoor voel je je minder verzadigd na een shake maar de kans is ook groot dat je het gevoel hebt dat je niet genoeg binnenkrijgt en meer gaat eten om de eetlust te stillen.

Opnemen van voedingsstoffen

Als je eten doorslikt zonder te kauwen dan wordt het eten minder goed verwerkt. Het eten wordt dan slecht gedeeltelijk verteerd en niet afgebroken. Het gevolg is dat niet alle voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Goed kauwen zorgt ervoor dat je het eten al in de mond voorbereid voor de vertering zodat alle voedingsstoffen opgenomen kunnen worden. Het eten wordt dan volledig verteerd en niet gedeeltelijk.

Genieten van het eten

Kauwen zorgt ervoor dat je meer van het eten geniet. Een maaltijd smaakt beter als je goed kauwt. Je kunt de verschillende smaken beter proeven. Neem meer tijd voor het eten door tussen elke hap door de lepel of vork neer te leggen. Je geeft jezelf dan voldoende tijd om goed te kauwen en meer te genieten van het eten. Begin niet met een nieuwe hap als je nog niet volledig uitgekauwd bent met de vorige.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *